Renovatie en Restauratie | Verbouwing O42 tot villa Lux
OpdrachtgeverDornick BV en Lux Nijmegen
LocatieOranjesingel 42
Datum2008-2011
ProjectteamSven Dyckhoff, Simon Bergervoet
FotografieSaskia van Heerde

Verbouwing O42 tot villa Lux

O42 was jarenlang een begrip in (cultureel) Nijmegen en is voort gekomen uit een oude studenten sociëteit. Nadat de gebruikers waren ondergebracht in het nieuwe film, theater en debatcentrum Lux heeft O42 zijn functie verloren. Nieuwe initiatieven zijn nooit echt succesvol gebleken. Enkele jaren geleden is het pand in handen gekomen van Dornick BV. Door het succes van Lux ontstond er behoefte aan kantoorruimte en ruimte voor debatten, conferenties en ‘kleine’ films. Binnen het voormalige O42 waren deze wensen in te vullen. Een grondige verbouwing was hiervoor wel noodzakelijk.

De achterbouw in twee lagen ligt een halve verdieping versprongen t.o.v. de voorbouw. Tussen deze twee delen zijn nieuwe verbindingen gelegd waardoor er nieuwe gebruiksmogelijkheden konden ontstaan en ruimten naar gelang behoefte samengevoegd dan wel gesplitst kunnen worden. Zo is er ruimte gecreëerd voor een restaurant met open keuken, een multifunctionele zaal (rode zaal), een foyer, 2 bioscoopzalen, een projectorruimte en kantoorruimten op de verdiepingen. Op het achterterrein is ruimte voor een groot buitenterras. Het voorterrein kan ook als terras ingezet worden.

Het interieur is ontworpen in samenwerking met Kim van Savooyen en Soeters van Eldonk architecten.