Woningen particulier | Studie villa Bosweg
OpdrachtgeverFamilie Seveke
LocatieBosweg, Nijmegen
Datum2008-heden
ProjectteamSven Dyckhoff, Bob Zanders
Fotografie-

Studie villa Bosweg

Ontwerp:
Op een aantal (nu lommerrijke) kavels met geschakelde Maycrete noodwoningen bestaat de mogelijkheid om nieuwbouw te realiseren. Op het naastgelegen kavel is reeds een vrijstaande woning gerealiseerd. Behoud en renovatie van de bestaande noodwoning lag daarom niet meer voor de hand.

Door de beperkte mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt is om tegemoet te kunnen komen aan het gewenste programma gezocht naar een oplossing met een gedeeltelijk verdiepte bouwlaag. Om voldoende daglicht en uitzicht te creëren op deze laag is de begane grond verhoogd gesitueerd en wordt het aansluitende terrein op verschillende niveau’ s aangesloten. Deze verdiepte laag herbergt de slaapkamers en sanitaire voorzieningen alsmede een berging/garage. Op de begane grond bevinden zich de entree, een ruime werkkamer, de open keuken met bijkeuken en de woonkamer met buitenterras. Door de iets verhoogde ligging ontstaat een mooie ruimtelijke relatie met de tuin.

Door de opdeling van de woning in meerdere volumes van verschillende afmetingen ontstaat een afwisselend beeld en duidelijke overgangen tussen openbaar en privé. Aan de straatzijde heeft de woning een meer gesloten karakter aan de tuinzijde is de woning volledig opengewerkt. Door de sobere architectuur en het gebruik van hout en donker metselwerk voegt het ontwerp zich op een natuurlijke wijze in de bosrijke omgeving. De metselwerk ommuring van het buitenterras filigraan waardoor een glimp van zowel de private als openbare wereld zichtbaar wordt.