Utiliteitsbouw | Verkoopkantoor HUWA baksteen
OpdrachtgeverHUWA baksteen, Steenfabriek Spijk
LocatieSpijksedijk te Spijk
Datum2002-2004
ProjectteamSven Dyckhoff, Saskia van Heerde
FotografieRaphaela Puhl, Flow Architecten, Saskia van Heerde

Verkoopkantoor HUWA baksteen

Ontwerp:
In verband met de samenvoeging van de (verkoop) activiteiten van HUWA baksteen Heteren en Spijk, en het gebrek aan representatieve kantoorruimte heeft de directie besloten een nieuw verkoopkantoor te realiseren op het terrein van steenfabriek Spijk.

De ontsluitings-mogelijkheden maar vooral het prachtige uitzicht over de dijk, heeft aanleiding gegeven voor de plaatsing van het gebouw aan de dijk. Ter plaatse is het terrein opgehoogd zodat er mogelijkheden waren om het gebouw over de dijk heen te laten kijken. Het gebouw is in de lengte evenwijdig aan de rivier(dijk) gesitueerd en vormt door zijn vorm als het ware een gestolde beweging t.o.v. de boten op de rivier. In de onderste laag (beneden dijkniveau) zijn functies ondergebracht als archief, voorraad en technische ruimte. Ook een deel van het parkeren en de buiten showroom (bestratingen) bevinden zich op dit niveau.

Net boven dijkniveau bevinden zich alle kantoor- en kantoor gerelateerde functies evenals de showroom.Deze showroom heeft, door zijn ligging in het gebouw, een zichtrelatie met de rivier en de fabriek die beide een grote rol spelen in het gepresenteerde. De bovenste laag is multifunctioneel inzetbaar voor o.a. presentaties, vergaderingen en recepties, en is door zijn vorm en materialisering tevens uithangbord en herkenningspunt zowel overdag als ’s-avonds.
Het hoofdmateriaal is baksteen, waarbij wij getracht hebben door de combinatie van kleur en oppervlaktestructuren en de gebouwvorm te laten zien dat baksteen niet alleen een traditioneel materiaal is maar ook een materiaal van de toekomst.