Interieur | Woon-werkpand Fort Kijk in de Potstraat
OpdrachtgeverFamilie Dyckhoff
LocatieFort Kijk in de Potstraat, Nijmegen
Datum2008-2010
ProjectteamSven Dyckhoff
FotografieRaphaela Puhl

Woon-werkpand Fort Kijk in de Potstraat

Ontwerp: Herbestemming timmermanswerkplaats tot woon-werkpand

De voormalige timmermanswerkplaats is op een binnenterrein gelegen en maakte vroeger deel uit van een wooncomplex uit 1889 van defensie. Dit complex bestond uit een aantal officierswoningen met daarachter een stallencomplex voor een 8-tal paarden.

Dit stallencomplex is na het vertrek van defensie in gebruik gekomen bij verschillende aan de bouw gelieerde bedrijven. De oorspronkelijke indeling op de begane grond is verloren gegaan en verworden tot een grote ruimte. De balklagen, verdiepingsvloer(delen) en dak zijn in al die jaren ongewijzigd gebleven.

De ingrepen door de jaren heen hebben het pand zijn huidige charme en karakteristiek gegeven en hebben het uitgangspunt gevormd voor de herbestemming.

Het uiterlijk is nagenoeg ongewijzigd gebleven. Alleen aan de langsgevels zijn een tweetal openingen terug gebracht die de toegang tot de woning en de toegang tot de tuin mogelijk maken. Daar waar mogelijk zijn de bestaande materialen hergebruikt.

In de woning zijn de vroegere ingrepen herkenbaar gemaakt. De verlaagde plafonds zijn gesloopt en de tussenwanden verwijderd. De nieuwe indelingen zijn middels meubels vormgegeven waardoor de continuïteit van de ruimte gewaarborgd is. De plaats van de trap is gehandhaafd de trap vernieuwd.

Op de verdieping is hierdoor ruimte voor een brede overloop die multifunctioneel inzetbaar is. Daarnaast biedt de zolder ruimte aan 3 slaapkamers, bergruimte, 2 badkamers en een toilet. De oorspronkelijke dakconstructie is gerestaureerd en in het zicht gelaten. De nieuwe dakplaten zijn hiervoor aan de buitenzijde aangebracht.

Om de privacy van de eigenaren en omwonenden te garanderen zijn er geen dakkapellen toegepast en is het verharde terrein omgezet in tuin. De beplanting in o.a. de vorm van hagen en de oude tuinmuren zorgen op de begane grond voor de nodige beschutting.