Woningen projectmatig | 20 Appartementen Bastionstraat
OpdrachtgeverFamilie Van Schaijk
LocatieBastionstraat/Derde Walstraat
Datum2016-2019
ProjectteamSven Dyckhoff, Chris Burghouts
FotografieRaphaela Puhl

20 Appartementen Bastionstraat

Op de hoek van de Bastionstraat en de 3e Walstraat in Nijmegen is een oude voormalige garage gesloopt en vervangen door een appartementencomplex met kleine en middelgrote appartementen. De positie op de hoek van bood mogelijkheden voor differentiatie in hoogte. De Bastionstraat is een ondergeschikte verbindingsstraat waar we kozen voor bebouwing in 2 lagen. Aan de 3e Walstraat is  gekozen voor 3 lagen met een 4e laag in de vorm van een setback. Hierdoor wordt aangesloten op de hoogte van de omliggende bebouwing. De hoekovergang is vorm gegeven in 4 lagen. De bovenste laag heeft extra hoogte waardoor er ruimte is voor een entresol. Het grote hoekraam biedt vrij uitzicht over de stad.

De locatie die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen is door het bombardement van 23 febr. ’44 en navolgende oorlogshandelingen wordt gekenmerkt door wederopbouwarchitectuur. In het ontwerp voor de nieuwbouw worden de stijlkenmerken van de wederopbouwarchitectuur op een hedendaagse manier geïnterpreteerd. Lichtkleurige metselwerkvullingen met eenvoudige okerkleurige baksteenfiguraties in een stramien van kolommen en horizontale stroken met staand metselwerk geven de gevels een zekere lichtvoetigheid. Ter plaatse van de entree en aan de Bastionstraat zijn de gevelvullingen in kleur gewisseld en zijn daardoor donkerder van kleur.