Woningen projectmatig | 124 appartementen Woenderskamp
OpdrachtgeverTalis
LocatiePropertiastraat/Titiaanstraat, Nijmegen
Datum2019-2021
ProjectteamBob Zanders, Sven Dyckhoff, Poelman en Reesink Landschapsarchitecten
FotografieWilliam Moore, detailfoto Raphaela Puhl

124 appartementen Woenderskamp

Talis voorziet met dit wooncomplex niet alleen in de grote behoefte aan 1 en 2 persoonshuishoudens in de sociale huur maar slaagt er tegelijkertijd in om tot een evenwichtige mix te komen van woning typologieën (maisonnettes, kleine en grote appartementen voor starters en senioren) en invulling te geven aan inclusiviteit middels het initiatief Mindset Wonen. Dit initiatief van jongeren met een fysieke beperking en zorgvraag heeft geleid tot 10 appartementen waaraan zij zelf mede invulling hebben kunnen geven. Interactie tussen alle bewoners wordt geactiveerd door de gemeenschappelijke tuin, de gemeenschappelijke dakterrassen en -ruimten nabij de hoofdentrees. Hier kunnen activiteiten georganiseerd worden en is voorzien in nachtverblijf voor de zorgmedewerker(s).

De 2 L-vormige vleugels rondom de tuin, hebben met name aan de buitenzijde een stedelijke uitstraling met een hierop afgestemde korrelgrootte. Door de maisonettes aan deze zijden te ontsluiten ontstaat levendigheid en afwisseling in de plint. Middels zorgvuldige detaillering en variatie in metselwerkverbanden en steen(kleur) is een rijk beeld ontstaan.

De tuinzijde is sober maar zorgvuldig en in samenhang vormgegeven in dienst van de tuin die met vergroende gevels zal uitgroeien tot een groene oase. De houten gevelbekleding van de fietsenstalling onder het gebouw, de zandkleurige baksteen, de galerijen met repeterende kolommen en de sfeervolle galerijverlichting maken de binnenzijde op elk moment een aangename plek om te verblijven.