Interieur | Tentoonstellingsontwerp 100ste Vierdaagse
OpdrachtgeverMuseum Het Valkhof
LocatieKelfkensbos, Nijmegen
Datum2015-2016
ProjectteamWunderbar/Raphael Puhl, Sven Dyckhoff
FotografieRaphaela Puhl

Tentoonstellingsontwerp 100ste Vierdaagse

In de tijdelijke tentoonstelling over de 100ste Vierdaagse staan de rijke geschiedenis, de maatschappelijke- en sociale ontwikkelingen en de beleving van het grootste wandelevenement ter wereld centraal. De tentoonstelling is een beleving, inspiratie en ontdekkingstocht voor jong en oud. Het omvangrijke verhaal wordt verteld in een betekenisvolle setting van 600 m2. De bezoeker maakt kennis met de historie, alle aspecten en verhalen van de Vierdaagse. De vertelling heeft een begin en een eind – een inleiding en een slot.

De bezoeker wordt in het begin van de tentoonstelling gegrepen, waarna het verhaal zich verder opbouwt, en aan het eind verrast in een slot met de ontknoping. De tentoonstelling leidt de bezoeker via een 2,4 m hoge tijdlijn van 1909 tot 2016 langs de hoogte- en dieptepunten van de afstandsmarsen. Op gezette tijden doorbreken gerelateerde thema’s, zoals militairen, gastvrijheid, kleding, media, verzorging en organisatie, ieder vormgegeven met een eigen sfeer, de historische verhaallijn. De bezoeker maakt op een interactieve manier kennis met bijzondere verhalen van wandelaars, ervaart hoe zwaar de bepakking is van de militair, ontdekt de veranderende wandelmode door de jaren heen, ruikt de opmerkelijke geuren van de Vierdaagse en bekijkt een EHBO-behandeling liggend op een brancard.

Aan het eind van de tentoonstelling loopt hij langs de highlights van de route en wordt hij door de toeschouwers onthaalt op de Via Gladiola. Door inzet van een mix aan media van projectie, film tot metershoge uitvergrotingen van foto’s op wallprints, installaties, bijzondere objecten, geluid en interactieve elementen ontstaan vertellingen met ieder een eigen vorm en sfeer. De ruimte betrekt de bezoeker actief, inspireert, raakt en levert een blijvende herinnering op.

Wunderbar en Flow Architecten ontwikkelden concept/ideevorming van indeling, route en interactieve elementen en het visuele- en ruimtelijke ontwerp.