Interieur | Tentoonstellingsontwerp ‘Kracht in Kleur’
OpdrachtgeverMuseum Het Valkhof
LocatieKelfensbos, Nijmegen
Datum2014
ProjectteamWunderbar/Raphaela Puhl, Sven Dyckhoff
FotografieRaphaela Puhl

Tentoonstellingsontwerp ‘Kracht in Kleur’

De tentoonstelling ‘Kracht in kleur’ toont 100 werken uit de particuliere collectie van verzamelaarsechtpaar Van Mulukom. Wunderbar tekende samen met Flow Architecten voor het ontwerp van de tentoonstelling; een fraaie collectie met expressieve en uitbundige schilderijen en sculpturen van onder meer Cobra-kunstenaars, ‘Amsterdamse Limburgers’ en schilders van de ‘Nieuwe Figuratie’.

De tentoonstelling vertegenwoordigt vijftig jaar Nederlandse en Belgische naoorlogse kunst, maar bied tevens een kijkje in het leven van de verzamelaars. Een mooi gegeven, zo vonden wij. Want wat gebeurt er als je kunstwerken vanuit een privéomgeving in een museale context plaatst? Hoe ziet die museale omgeving er dan uit? En hoe laat je bezoekers de oorspronkelijke rangschikking van thuis ervaren?

Bij het tentoonstellingsontwerp lieten we ons onder meer inspireren door de eerste Cobra-tentoonstelling in Het Stedelijk. Eenvoudige witte, in hoogte en richting afwijkende, podia t.b.v. de sculpturen en schilderwerken die verspringend geplaatst zijn suggereren een zekere dynamiek en tijdelijkheid.
Symbool voor het ‘privé’ domein van Van Mulukom stond een grote gebogen wand, waarachter een documentaire over het ‘dynamische leven met passie voor kunst’ van het echtpaar was te zien. In een aantal andere ruimten zijn metershoge zwart-wit uitvergrotingen van het privé interieur van Van Mulukom geplaatst.

I.s.m. Wunderbar Visuele communicatie